Coaching

De illusie doorzien

jurre-saffier1

paardenlicht coaching

Worstel jij of je kind met terugkerende patronen die je niet van dienst zijn? Heb je het gevoel iets te willen veranderen aan je manier van leven, maar heb je geen idee wat? Of hoe? Ben je nieuwsgierig naar de beste versie van jezelf? Die versie die jou elke dag met nieuwe energie doet opstaan, die jou meevoert op een flow van good vibes en iedereen op je pad meesleurt. Die alles wat je doet omzet in méér energie, in plaats van minder.

De beste versie van jezelf. Klinkt mooi, maar waar vind je die? Soms zijn we zo dik ingepakt in normen, waarden en overtuigingen, dat we onze kern uit het oog zijn verloren. De maatschappij verandert in een onvoorstelbaar hoog tempo. We krijgen nauwelijks de kans om mee te bewegen, om te onderzoeken of de veranderingen wel resoneren met ons. Normen en waarden worden overboord geslingerd en achteloos vervangen door nieuwe. We weten wel dat wat ooit was, niet meer is. Maar hoe vullen we die nieuwe realiteit die voor ons ligt in? Ik stel voor om dat te doen met onze eigen beste versie. 
De beste versie van jezelf vind je op de meest logische plek: in jezelf. De reden dat we er vaak niet bij kunnen, is dat ons denken nog in dienst staat van de illusie-industrie. Ons denken fabriceert allerlei werkelijkheden over onszelf. Elke gedachte is zo waar als de actie die jij eraan plakt. Je bent er dus bij gebaat acties te plakken aan gedachten die jouw beste versie dienen. Klinkt logisch, maar niet alles dat logisch is, is ook vanzelfsprekend. Ons DNA slaat herinneringen op en die kunnen heel ver terug gaan, naar een tijd waarin deze versie van jou nog niet was geboren. Herinneringen van je ouders, je voorouders, misschien zelfs vorige levens. Uit die herinneringen vloeien overtuigingen voort die misschien ooit nuttig waren, maar nu waarschijnlijk niet meer. We zijn ons vaak niet bewust van die herinneringen, die ons denken programmeren. Ons denken eist de onverdeelde aandacht op, waardoor we niet meer voelen wat er in ons lichaam speelt.

In de coachingsessies met paarden dalen we af uit het hoofd, naar het lichaam, om te onderzoeken wat zich daar afspeelt. Het paard is bij deze afdaling onze gids. Hij zal ons elk moment opnieuw leiden naar het hier en nu, zodat we in staat zijn ons lichaam te voelen. Ons bewust te worden van de programma’s die daar draaien, zodat we alles wat ons niet van dienst is kunnen verwijderen. Ik geloof met elke cel in mijn lichaam dat we hier zijn om aan het roer van onze eigen werkelijkheid te staan en koers te zetten naar de horizon van ons bewustzijn. Wedden dat we onderweg onze beste versie tegenkomen? Elk moment, elke keuze, is een gelegenheid voor een update, een verbeterde versie. We hebben lang genoeg blind gevaren op illusies. Nu is de tijd om te leren vertrouwen op onze innerlijke wijsheid.

Onze kinderen groeien op in een veeleisende tijd. Hun hoofden worden dagelijks volgestopt met veel meer kennis dan wij in maandentijd te verwerken hebben gekregen. Ze worden getoetst en beoordeeld en dikwijls afgeleid door computerspelletjes en tv. Hun tijd gaat veel, maar dan ook veel sneller dan onze tijd toen we kind waren. Onze kinderen worden naar hun hoofd getrokken. Juist voor die kinderen, die vaak in hun hoofd zitten, is het belangrijk om hun lichaam te voelen. Om te voorkomen dat zij ongewenste programma’s gaan downloaden in hun vormbare lichaam en geest. Kinderen werken op een magische manier samen met paarden. Ze laten zich door een paard, beter dan door een volwassene, begeleiden naar het hier en nu. Ik heb prachtige ontmoetingen meegemaakt, waarin de transformatie direct zichtbaar was. Een kind durft aan het paard vaak zijn diepste geheimen te vertellen. Wij, als ouder of coach, hoeven die geheimen helemaal niet te weten. Als ze maar uitgesproken zijn, al is het maar in gedachten. Dat is voldoende om ze te doen oplossen. Zeker wat oudere kinderen geven aan in dat machtig grote paard een vriend te vinden, eentje die onvoorwaardelijk achter ze staat, wat ze ook zeggen of doen. En dat is eigenlijk het enige dat ze nodig hebben om nu en altijd het beste in zichzelf naar boven te halen. Het gevoel dat iets of iemand achter ze staat. Dat ze kunnen vertrouwen op steun. En daarin verschillen kinderen niet zoveel van volwassenen…

Saffier (1999) is een ruin, die net zo lief is als hij hoog is. En dat is hoog! 1.74m. Kun je je voorstellen hoe lief hij is? Saffier heeft in zijn leven hard gewerkt als atleet in de dressuur, maar dat zware werk hoeft hij nu niet meer te doen. Zoals de meeste paarden is Saffier een geboren coach. Zachtaardig, heel gevoelig en vooral heel erg wijs. Hij is een mensenvriend en een kindervriend. Zijn samenwerking met kinderen is magisch, doet als coach regelmatig tranen opwellen. Saffier kwam bij mij toen hij zes jaar oud was. Door de jaren heen hebben we een vertrouwensband opgebouwd die zijn weerga niet kent. Hij leest mij moeiteloos en ik hem. Woorden als communicatiemiddel zijn immers ondergeschikt aan lichaamstaal.

Een coach kan alleen dienstbaar zijn als hij goed in zijn vel zit en voor een paard betekent dit dat hij boven alles paard moet kunnen zijn. Zijn welzijn staat ten alle tijden voorop. Saffier komt elke dag buiten in een kudde van 5 paarden, waarin hij zijn paardse behoeften naar hartenlust kan uitleven en hij knabbelt elke dag van het beste hooi.

Dat ben ik, Melanie Mehrer, auteur van ‘De illusie-industrie’, het product van míjn beste versie. Na bijna vier decennia op aarde ben ik ervaringsdeskundige in het inpakken van mijn potentieel, maar inmiddels ook van het uitpakken ervan. In mijn biografie kun je lezen hoe ik me lang heb gehouden aan het “recht van de normaalste”, wat nauwelijks een recht te noemen is. “Normaal” gevonden worden is een energievretende bezigheid terwijl zijn wie je wilt zijn de weg van de minste weerstand is. Alleen voor waar aangenomen overtuigingen zeggen dat dat niet zo is. Ik zie in ieder mens, en in ieder kind, zoveel potentieel, waarvan doorgaans maar een fractie wordt aangewend. Als de mens, bouwblok van de samenleving, zich maximaal kan ontplooien, kan de samenleving dat dus ook. Ik kan een werkelijkheid visualiseren waarin we dat potentieel ten volle benutten, ik kan de samenleving die we kúnnen zijn visualiseren. Het is mijn diepste verlangen om te bouwen aan een ecologische, duurzame samenleving waarin plek is voor iedereen, waarin iedereen zijn eigen talent en passie kan inbrengen. Waarin het “recht van de normaalste” niet bestaat, waarin ieder mens zich maximaal kan ontplooien.

Een coronavirus heeft ons rad van fortuin tot stilstand gebracht, we krijgen even de tijd om te onderzoeken wat is geweest, wat nu is en waar we naartoe willen. Er is geen betere tijd om onszelf en de samenleving opnieuw uit te vinden dan nu. Om onze overgeleverde erfzonde af te schudden, want ook die is maar zo waar als de acties die jij eraan plakt. Laten we een werkelijkheid creëren die werkt voor ons allemaal, ik geloof dat het mogelijk is, eerder dan je denkt. Steeds meer mensen lichten een tipje van de sluier op en het wordt tijd dat we gaan beseffen dat de sluier is geweven met de draden van angst, terwijl daaronder de werkelijkheid ligt. Dat magische, creatieve wezen dat we altijd al zijn geweest, maar dat we hebben laten toedekken met een voorgeschreven werkelijkheid, schimmige liefdadigheid en slachtofferschap.

Ik geloof in jou. Jij bent geen slachtoffer van de omstandigheden, maar een creatief wezen. Jij bepaalt ieder moment hoe jij op de omstandigheden reageert. De wereld “buiten” is een projectie van de wereld “binnen”. Dus laten we die eens in kaart brengen. Laten we nieuwsgierig koers zetten naar de horizon van ons bewustzijn!

Intake (ca. 1 uur): € 37,-
De intake vindt plaats in mijn gezellige praktijk in Bakkum. Hierin bespreken we onder het genot van een kop koffie of thee jouw inbreng. Waar wil je aan werken? Wat zijn je verwachtingen? Het paard blijft hier nog buiten beschouwing.
Sessie volwassene (ca. 1½ uur): € 97,-
Sessie kind (6 t/m 18 jaar, ca 1 uur): € 77,-
De sessies vinden plaats op een prachtige, rustige locatie, onder hoge bomen, aan de rand van de duinen, tussen Bakkum en Egmond.